Smart Mobility

Alles over slimme en duurzame mobiliteit in België

elektrische auto

De voordelen en de nadelen van elektrische auto’s

Elektrisch rijden is aan het stijgen aan populariteit. Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden en kopen een elektrische auto wanneer hun oude auto aan vervanging toe is. Uiteraard zijn er veel voordelen te benoemen, die het elektrisch rijden aantrekkelijk maakt. Toch zijn anderen nog sceptisch en benadrukken met name de nadelen van elektrische auto’s. Om een goede overweging te kunnen maken, is het verstandig om alle voor- en nadelen van elektrische auto’s op een rij te zetten en te bekijken wat hierin voor jou werkt. Zo kun je bepalen of een elektrische auto inderdaad iets is waar je zelf ook in wilt gaan rijden, of dat je het nog even uitstelt en oud en vertrouwd in een auto op benzine blijft rijden.  Wat voor de één een zorgelijk punt is, is echter voor een ander geen enkel probleem en dan wordt het enkel een kwestie van wennen aan deze nieuwe manier van rijden.

opladen elektrische autoOpladen duurt heel lang

Het opladen van een accu duurt bij een elektrische auto flink lang. Je zult gebruik moeten maken van een aparte parkeerplaats, die specifiek gereserveerd is voor het opladen van de elektrische auto. Hier staat namelijk een laadpaal, waarbij het zo’n zes tot tien uur kan duren voordat de accu volledig is opgeladen. Onderweg zul je de auto mogelijk ook op momenten moeten opladen en hiervoor kun je dan een snellader gebruiken die langs de snelweg staan. Afhankelijk van het type auto en accu die gebruikt wordt voor de elektrische auto duurt het tussen de 20 tot 40 minuten om de accu voldoende op te laden. Anders dan bij het standaard tanken ben je dus aanzienlijk langer bezig met het opladen voor elektrisch rijden. Doordat je de auto echter voornamelijk ’s nachts oplaadt, zul je dit nauwelijks merken en sta je met het doorgaans tanken vaker in de wacht.

Een elektrische auto is duurder

De aanschafskosten voor een elektrische auto liggen hoger dan dat je betaalt voor een vergelijkbare benzine- of dieselauto. Met name de accu zorgt ervoor dat de prijs hoog oploopt. Daarentegen is een elektrische auto vaak goedkoper in gebruik, aangezien elektriciteit goedkoper is dan benzine of diesel. Daar bovenop hoef je op dit moment geen wegenbelasting te betalen tot en met 2024. Als je alle kosten naast elkaar legt, dan zul je zien dat je niet meer betaald dan voor een benzineauto. Voor onderhoud ben je doorgaans minder geld kwijt, waardoor de kosten uiteindelijk lager uitvallen. Enkel de aanschafsprijs doet een elektrische auto duurder ogen, waardoor je kunt twijfelen of dit een goede aanschaf zal zijn. Om mensen alsnog over te halen om te kiezen voor duurzaam elektrisch rijden, is een aanschafsubsidie voor nieuw en gebruikte elektrische auto’s beschikbaar.

voordelen en nadelen elektrische auto's

Elektrisch rijden is milieuvriendelijk

Wanneer je een elektrische auto rijdt, zul je bijdragen aan een beter milieu. Uiteraard is het nooit volstrekt milieuvriendelijk om met een auto te rijden, ook niet met elektrisch rijden. Bij de opwekking van elektriciteit en het produceren van de auto en accu komen schadelijke stoffen vrij. Echter door de langere levensduur zal de elektrische auto uiteindelijk minder belastend zijn op het milieu dan een brandstofauto. Afhankelijk van hoe de elektriciteit wordt opgewekt, is ook daar nog veel winst te behalen en mag milieuvriendelijk, elektrisch rijden zeker als een voordeel worden beschouwd. Met zonne- of windenergie blijft de belasting op het milieu beperkt en behaal je schone energie voor elektrisch rijden.

Subsidieregeling voor elektrische auto’s

Zoals vermeld kun je in aanmerking komen voor een subsidieregeling wanneer je een elektrische auto aanschaft. In 2022 krijg je een subsidie van € 3.350, – voor een nieuwe elektrische auto en € 2.000, – wanneer je een gebruikte elektrische auto aanschaft. Met de subsidie wil de overheid particulieren aanmoedigen om over te stappen op de aanschaf van een elektrische auto. Het elektrisch rijden wordt beschouwd als een vooruitgang op milieunormen, waardoor er een vergoeding tegenover staat. Steeds meer mensen zien de voordelen van elektrisch rijden en kiezen voor een elektrische auto. De voor- en nadelen wegen tegen elkaar op en in elk nadeel ligt een voordeel, waardoor elektrisch rijden zeker in populariteit zal toenemen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.