Smart Mobility

Alles over slimme en duurzame mobiliteit in België

overlast deelsteps Antwerpen

Minder overlast met elektrische steps in Antwerpen

Je ziet ze steeds vaker, Steps To Go. Met een elektrische step kom je sneller op je bestemming, zonder dat je hiervoor de weg op hoeft. Met een elektrische step mag je namelijk gewoon over de stoep rijden. Je bent hierdoor alsnog een motorische deelnemer aan het verkeer en het is belangrijk dat hier bepaalde regels voor worden opgesteld. Je kunt heel eenvoudig een ritje met een step huren en deze op verschillende plaatsen wederom achterlaten. De steps zijn voor algemeen gebruik en kunnen door iedereen worden opgepakt.

In Antwerpen zijn maatregelen opgesteld om mogelijke overlast door steps in de binnenstad zoveel mogelijk te beperken. Meerdere klachten zijn binnengekomen, met betrekking tot parkeerproblemen en verkeersveiligheid. Voldoende reden om het gebruik van de elektrische steps zorgvuldig te evalueren en te bekijken wat nodig is om een juiste balans te vinden.

Lime Deelsteps AntwerpenDeelsteps in Antwerpen

Met de introductie van deelsteps kun je nu heel gemakkelijk en snel door de binnenstad van Antwerpen bewegen. Er zijn verschillende aanbieders waaronder Bird, Lime en Poppy, die het mogelijk maken om deelsteps te lenen voor gebruik in de stad. Alle deelsteps zijn verbonden aan een free-floating systeem, waarbij geen vaste parkeerplaats wordt gehanteerd. Alle deelsteps zijn te lokaliseren via de app, waardoor precies kan worden achterhaald waar de steps zijn geparkeerd. Je hoeft ze dus niet naar een specifiek beginpunt terug te brengen. Dit maakt het gebruik van deelsteps zo uniek en aantrekkelijk. Je kiest simpelweg een deelstep bij jou in de buurt en reist ermee naar een zelfverkozen eindbestemming waar je de deelsteps eenvoudig achterlaat voor andere gebruikers. Je betaalt voor de rit die je gereden hebt en de eindbestemming bepaalt de uiteindelijke kosten.

Downloaden van app

Om de deelsteps te gebruiken, download je als eerste de app. Je kunt hierin een account aanmaken, waarna je de deelsteps kunt gebruiken. In de app staat precies aangegeven waar de dichtstbijzijnde steps beschikbaar zijn. Scan de QR-code die op het stuur van de betreffende deelstep vermeld staat en ontgrendel de step voor gebruik. Je kunt de steps zo lang gebruiken als je zelf wilt en er staat precies vermeld hoeveel je per gebruik betaalt.

Wanneer je rit voorbij is, plaats je de step op een plaats waar de step geen hinder veroorzaakt aan het verkeer. In de app geef je vervolgens aan dat de rit tot een eind is gekomen en weet je wat je voor de rit hebt betaald. Via de app kan precies worden achterhaald waar je je bevindt en wat je rijgedrag is. Hierdoor wordt geanalyseerd hoe veilig het is om met de deelsteps door het verkeer te bewegen.

Maatregelen voor veilig verkeer

Nu er klachten zijn binnengekomen over onveilige situaties met de deelsteps, heeft de gemeente van Antwerpen maatregelen getroffen. In kaart wordt gebracht welke gebieden zorgen voor de meeste problemen. Op bepaalde locaties is een parkeerverbod ingesteld, zoals rondom het station. Deze zijn in de software opgenomen, waarbij wordt aangegeven dat daar niet mag worden geparkeerd met Steps2Go. Maatregelingen hebben betrekking op het aantal voertuigen, de spreiding, het minimale gebruik en de juiste wijze van stallen. Zo wordt voorkomen dat de steps door de stad heen slingeren en overal geparkeerd kunnen worden waar dit hinder oplevert.

Binnen slow speed zones rondom de Grote Markt of de Meir zullen elektrische deelsteps dusdanig worden ingesteld, dat de maximumsnelheid automatisch afneemt tussen bepaalde tijden. Zo ontstaat er geen hinder voor voetgangers door gebruik van deelsteps op stoepen.

Privégebruikers van steps

De nieuwe maatregelen gelden uiteraard niet enkel voor deelsteps. Ook privégebruikers van steps dienen zich te houden aan de nieuwe maatregelen, om het verkeer veilig te stellen. Privégebruikers dienen de gangbare verkeersregels te volgen. Daarnaast wordt door politie hun snelheid in de gaten gehouden en worden ze aangesproken als ze hun steps op verkeerde parkeerplaatsen achterlaten.

De restricties over waar je wel of niet met de steps mag rijden, gelden uiteraard ook voor privégebruikers. Met de vernieuwde maatregelen wordt het gebruik van een deelstep alsnog bevorderd, om het autogebruik binnen de stad te kunnen verlagen. De verschillende zones waar geparkeerd en gereden mag worden, staan vermeld in het online stadsplan van Antwerpen, zodat iedereen goed op de hoogte is van de nieuwste maatregelen.

One thought on “Minder overlast met elektrische steps in Antwerpen

  1. Het werd echt tijd dat ze er iets aan deden. Ik ben heel groot voorstander van moderne, niet-vervuilende mobiliteitsoplossingen – maar overal rondslingerende steps is NIET de oplossing.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.