Smart Mobility

Alles over slimme en duurzame mobiliteit in België

nieuwe elektrische fiets kopen

Drie tips bij het kiezen van een nieuwe elektrische fiets

Een nieuwe elektrische fiets is een hele kostbare aanschaf. Vaak betaal je een flink bedrag voor een elektrische fiets en dan is het wel fijn als je zeker bent van je zaak. Je koopt immers niet snel een andere fiets. Je wilt veel profijt behalen met je nieuwe elektrische fiets en hier nog jarenlang plezier van hebben.

Daarom is het verstandig om je goed te laten informeren voordat je tot een werkelijke aankoop overgaat, om er zeker van te zijn dat het soort elektrische fiets goed aansluit bij je fietsgedrag en de situaties waarvoor je de fiets wilt gaan gebruiken. Er zijn namelijk nog varianten aan elektrische fietsen, die elk geschikt zijn voor andere situaties. Met de juiste tips kun je een goede elektrische fiets uitkiezen en weet je waar je op moet letten.

elektrische fiets kiezenTip 1. Bepaal hoe snel je wilt fietsen

Afhankelijk van de omstandigheden waarin je de elektrische fiets wilt gaan gebruiken, kun je nagaan hoeveel versnellingen de fiets moet kunnen bieden. Je hebt immers elektrische fietsen die ondersteunen tot een snelheid van 25 kilometer per uur, maar ook elektrische fietsen waarmee je snelheden tot 45 kilometer per uur kunt behalen. In dat geval zijn er specifieke regels waaraan je je zult moeten houden. Vaak is dan een geldig rijbewijs nodig en geldt doorgaans een helmplicht.

Als dit je minder aanspreekt, kun je kiezen voor een minder snelle elektrische fiets. Afhankelijk van de afstanden die je met de elektrische fiets wilt gaan afleggen, zal de snelheid kunnen worden afgestemd. Als je enkel door de stad wilt fietsen, zul je minder snelheid nodig hebben, dan wanneer je ermee langere afstanden wilt afleggen door golvend landschap.

Tip 2. Bepaal welke accu je nodig hebt

Ook voor het bepalen van de accukeuze hangt dit af van het gebruik van de elektrische fiets. Dient de fiets enkel als extra ondersteuning bij het boodschappen doen, dan zul je kunnen voldoen met een kleinere accu. Wanneer je echter flink wat kilometers wilt maken en van plan bent de fiets ook mee te nemen op vakantietochten, dan is het belangrijk om een krachtige accu te kiezen. De fietsaccu wordt aangeduid in edelmetalen als brons, zilver, goud en platina, waarbij Platina een vermogen heeft van 500Wh.

Het aantal wattuur geeft aan hoeveel elektrische energie wordt opgewekt voor aandrijving van de fiets, zodat je comfortabel kunt fietsen zonder hiervoor zelf te veel moeite te hoeven doen. Bedenk vooraf goed waarvoor de fiets voornamelijk zal worden gebruikt en dit is van invloed op de uiteindelijke accu die nodig is om de fiets optimaal te laten functioneren.

Tip 3. Koop een fiets bij een erkende winkel

Het is belangrijk dat je een elektrische fiets koopt bij een winkel met experts. Als de juiste informatie geboden wordt, kun je een stuk eenvoudiger overgaan op de aanschaf van een nieuwe fiets. Laat je zorgvuldig adviseren door mensen die verstand hebben van de verschillende soorten elektrische fietsen, zodat de meest geschikte variant gekozen kan worden voor doeleinden. Het is belangrijk dat al je vragen beantwoord worden met een passend antwoord, zodat je weet waarop je je beslissing kunt baseren.

Je hebt niets aan een elektrische fiets die te veel ondersteuning biedt, als je hiermee enkel door de stad wilt fietsen. Omgekeerd zul je niet over voldoende ondersteuning beschikken, als je een elektrische fiets gebruikt voor lange fietstochten terwijl deze juist meer voor alledaags gebruik dient.

Je kan ook online heel wat goede informatie terugvinden bij betrouwbare sites en op YouTube. Het filmpje hieronder is een goede bron, maar ook deze lijst van de beste elektrische fietsen bij Techgeek is een heel goede start.

Een geschikte fiets kiezen

Voordat je tot een aankoop overgaat, doe je er dus verstandig aan om je te laten informeren over de verschillende mogelijkheden. Naast technische vragen is het ook belangrijk om te vragen welke service geboden wordt indien er een defect optreedt of als een vervangende accu nodig zou zijn. Een specialistische winkel op gebied van elektrische fietsen zal je van voldoende informatie kunnen voorzien om een geschikte fiets te bieden die voldoet aan jouw fietsbehoeften.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.