Smart Mobility

Alles over slimme en duurzame mobiliteit in België

beginnen met fietsen

Tips voor beginners die willen beginnen met fietsen

Fietsen is een van de gezondste en leukste oefeningen die je kunt doen. Het is ook een geweldige manier om je te verplaatsen, vooral als je in een stad woont met veel fietspaden. Als je nog nooit op een fiets hebt gezeten, zijn hier enkele tips om te beginnen:

Vind een fiets die bij je past.

Voordat je gaat fietsen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je fiets bij je lichaam past. Fietsmaten worden gemeten in centimeters. Om erachter te komen welke maat fiets het beste bij u past, meet u van de vloer tot het midden van uw zadel (het deel waar uw zadel zou zitten). De afstand moet minstens gelijk zijn aan een vierde van uw lengte. U kunt ook meten vanaf hier tot waar de pedalen contact moeten maken wanneer ze volledig gestrekt zijn, wat meestal ongeveer 1/3 korter is dan de volledige lengte. Wil je echt zeker zijn van de juiste maat, ga je best even bij een specialist langs!

Koop een helm.

Het eerste en belangrijkste dat je moet weten over fietsen is dat het een gevaarlijke sport is, vooral als je geen voorzorgsmaatregelen neemt. Zelfs als je gewoon op de fiets zit of in de buurt rijdt, zorgt een goede fietshelm ervoor dat je hoofd veilig is bij een ongeluk.

Er zijn verschillende soorten helmen op de markt: integraalhelmen, halfhelmen en zelfs flip-ups (die bescherming bieden en toch volledig zicht rondom mogelijk maken). Uw plaatselijke fietsenmaker kan u helpen er een te kiezen die bij u past.

Bovendien is het in veel gebieden wettelijk verplicht om een helm te dragen als u op de openbare weg of op paden fietst. Als dit niet het geval is waar je woont, maar je wilt er toch een dragen omdat het verstandig is jezelf te beschermen tegen letsel of de dood op twee wielen, doe dat dan! Bij het kiezen van het type helm dat voor jou het beste werkt, moet je bedenken waar je in de buurt vaak rijdt; als er niet veel verkeer is, kies dan misschien iets dat minder bescherming biedt maar lichter is, zoals de helmen die worden gedragen door mountainbikers die op grote hoogten rijden waar het zuurstofgehalte laag is omdat er meer zuurstof nodig is per ingenomen ademhaling om de risicofactor te verminderen die gepaard gaat met het krijgen van ongelukken zonder beschermende kleding te dragen.”

fietsen beginnersWees zichtbaar.

Zorg ervoor dat je gezien wordt door automobilisten en andere fietsers. Als u ’s nachts fietst, zorg er dan voor dat uw fiets is uitgerust met lichten en reflectoren die zowel aan de voor- en achterkant van de fiets (voorlicht) als aan de zijkanten (koplamp en knipperend achterlicht) zichtbaar zijn. Dit helpt ongelukken te voorkomen op donkere wegen waar het zicht beperkt is.

Als het overdag is maar buiten bewolkt of mistig, draag dan een helm met reflecterend materiaal, zodat automobilisten je vanuit alle hoeken kunnen zien aankomen – dit helpt ongelukken te voorkomen doordat iemand te dicht op je pad rijdt zonder je te zien tot het te laat is! Bovendien, aangezien er minder omgevingslicht is gedurende deze tijd van de dag, is het belangrijk voor bestuurders die langzamer rijden dan normaal om hun koplampen aan te zetten, zodat andere auto’s weten welke richting ze rijden voor het geval er plotselinge veranderingen in tempo plaatsvinden; anders zal niemand in staat zijn om te anticiperen hoe snel die voertuigen zouden kunnen gaan voordat ze dienovereenkomstig moeten reageren – wat ernstige gevolgen kan hebben als ze niet op de hoogte zijn van wat hun collega-pendelaars op voorhand deden!

Hydrateer en eet regelmatig.

Tijdens het fietsen zul je zweten (en zelfs hijgen). Vergeet niet om voor, tijdens en na het fietsen water te drinken – je moet de vloeistoffen die door het zweten verloren gaan vervangen. Wanneer u stopt voor een pauze, is het belangrijk om te onthouden dat uw lichaam zowel brandstof als water nodig heeft. Eet wat licht verteerbaar voedsel zoals bananen of mueslirepen om uw energievoorraden aan te vullen. Als uw rit langer dan een uur duurt (of als het bijzonder warm is buiten), overweeg dan om sportdranken zoals Isotonic in plaats van gewoon water.

Begin langzaam en verhoog het aantal kilometers geleidelijk.

Het eerste wat je moet doen als je wilt beginnen met fietsen is een korte rit maken. Maak je geen zorgen of het te kort of te lang is, concentreer je gewoon op het krijgen van het gevoel van trappen en sturen – je zult in beide beter worden naarmate de tijd vordert.

kilometers opvoeren fietsenAls u eenmaal vertrouwd bent met het rijden in uw buurt, vergroot dan geleidelijk de afstand van uw routes. Nogmaals, maak je geen zorgen over hoe ver deze afstanden uit elkaar liggen – ze kunnen worden bepaald door waar je woont of wat voor soort terrein er beschikbaar is in de buurt van je huis. Zorg er alleen voor dat ze niet zo moeilijk zijn dat ze u uitputten; anders zal dit toekomstige pogingen tot langere reizen ontmoedigen en misschien zelfs verdere deelname aan deze hobby helemaal ontmoedigen!

Ga op een tempo dat voor u comfortabel voelt – als dat betekent dat u langzamer moet gaan dan andere fietsers die af en toe voorbij komen, dan moet dat maar! U probeert hier geen wedstrijden te rijden; zolang alle betrokkenen hun deel doen, moet alles goed komen, ongeacht hoe snel of langzaam een bepaalde deelnemer op zijn route rijdt!

Neem pauzes wanneer dat nodig is (maar niet vaker dan om de 10 minuten). Dit geeft beide lichaamsdelen de tijd om uit te rusten en helpt hen ook fris te blijven gedurende de komende dag/nachtcyclus voordat we morgenochtend weer beginnen als we weer vroeg genoeg opstaan om het ontbijt niet weer te missen…

Leer basisonderhoud van de fiets.

Een andere belangrijke stap is het leren van basisonderhoud van de fiets. U moet in staat zijn een lekke band te verwisselen, uw zadelhoogte en stuurpositie aan te passen en eenvoudige aanpassingen aan de remmen en versnellingen uit te voeren. Als je de tijd en zin hebt, leer dan hoe je zowel remklauwen (schijfremmen) als cantileverremmen (remklauwen) kunt afstellen, en hoe je derailleurversnellingen kunt instellen. Dit zijn allemaal eenvoudige taken die je kunt leren via YouTube-video’s of door iemand in je plaatselijke fietsenwinkel te vragen die weet wat hij doet; oefen vaak zodat deze vaardigheden een tweede natuur worden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.