Smart Mobility

Alles over slimme en duurzame mobiliteit in België

bandenspanning auto verbruik

Hoe bandenspanning je auto-verbruik kan beïnvloeden

Het onderhouden van de juiste bandenspanning is van groot belang voor de veiligheid van de bestuurder en de passagiers, evenals voor de prestaties en levensduur van de banden. Maar wist je dat bandenspanning ook invloed heeft op het verbruik van je auto? In dit artikel bespreken we hoe bandenspanning je benzineverbruik kan beïnvloeden en hoe je de juiste bandenspanning kunt berekenen.

Waarom is bandenspanning belangrijk voor het verbruik van de auto?

Als de bandenspanning te laag is, moeten de banden harder werken om de weg te volgen, wat leidt tot extra wrijving met het wegdek. Dit verhoogt de weerstand, waardoor de motor harder moet werken om de auto in beweging te houden. Dit resulteert in een hoger brandstofverbruik. Aan de andere kant, als de bandenspanning te hoog is, kunnen de banden oververhit raken en sneller slijten. Dit kan ook leiden tot een hoger brandstofverbruik, omdat de banden meer weerstand bieden.

Hoe de juiste bandenspanning berekenen?

De juiste bandenspanning voor een auto wordt meestal aangegeven in de gebruikershandleiding of op een plaatje aan de binnenkant van de bestuurdersdeur. Het wordt vaak aangegeven in psi (pond per vierkante inch) of kPa (kilopascal).

Het is belangrijk om te weten dat de juiste bandenspanning kan variëren afhankelijk van de belading van de auto, de snelheid waarmee je rijdt, en de weersomstandigheden. Daarom is het verstandig om de bandenspanning regelmatig te controleren, bijvoorbeeld een keer per maand, of voor een lange rit of voor de winter.

Daarnaast is het beter om banden te vervangen, wanneer deze slijtage vertonen, of als de bandenspanning niet meer juist is, als de auto zwaarder beladen is dan normaal. Dit zal uiteindelijk leiden tot een lagere benzineverbruik.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.